oude tekst voor op homepage

Willemina Bakkenes, beeldend kunstenaar-docente

Willemina werd in 1944 geboren te Utrecht en is in Den Haag opgegroeid. Na een boeiende carrière als directiesecretaresse van een centraal landelijk overkoepelend orgaan, besloot zij zich, na de geboorte van haar zoon en dochter in de richting van de kunst te vormen, bij de vrije academie Artibus te Utrecht, afdeling esthetische vormgeving. Daarnaast nam zij deel aan een studie theologie van de Universiteit te Utrecht. Twee jaar bezocht zij de internationale zomeracademie voor kunst te Luxemburg, waar zij intensief de menselijke figuur bestudeerde. Te Huissen en te Tilburg nam zij deel aan het kloosterritme en volgde de Russische en Griekse methoden van de ikoonschilderkunst.
Al 29 jaar portretteert zij kinderen en volwassenen en is als docente tekenen-schilderen verbonden geweest aan Crea, Centrum voor Kunsteducatie te Hengelo. Daarnaast maakt zij forse schilderijen met een steeds veranderende inhoud. Zij noemt deze schilderijen sierraden voor de menselijke ziel. Inspiratie haalt Willemina uit het thema Mens en Aarde, Mens en Ruimte en de belangrijke vraag naar het doel en de essentie van het leven. Haar gevoel voor schoonheid en esthetiek heeft zich versterkt. Centraal staat de symboliek. De filosofie en de theologie hebben haar levensvisie en inzicht verbreed. De integratie uit die verschillende interessegebieden hebben haar een ultieme werkvorm gegeven, die zichtbaar wordt in de schilderijen, de poëzie en in het werken met en voor mensen. In Hengelo, heeft ze in 2003 de ikoonschilderschool Lukas-Hodikon opgericht.
Zij heeft door de tijd talloze exposities gehouden, vaak vergezeld van een lezing en/of declamatie uit eigen werk. Haar belangstelling en arbeidsideaal is verder de integratie Kunst en Kerk. Haar constante zelfstudie geeft haar genoeg kracht om steeds nieuwe workshops te organiseren, ideeën uit te werken voor groepen en thema’s voor avonden. Op deze manier hoopt zij bij te dragen aan de culturele vorming in Hengelo en omstreken.
Thans heeft zij op 17 mei 2016 het certificaat behaald van de cursus Theologische vorming voor Geinteresseerden te Hengelo. Zij wil graag een column schrijven in een week- of maandblad over spiritualiteit. Kerk en kunst heeft altijd haar aandacht gehad, de ene keer is de kunst intensief en dee andere keer is zij actief geinteresseerd in spiritualiteit en inhoudelijk geloof, werkend voor oecumene.