Iconen


 

Willemina heeft haar opleiding voor iconen gehad in Tilburg. Grieks-orthodoxe schilderschool in het klooster in 1990 en te Huissen de Russische methode, overgeleverd van de oud- Russische priester en icoonschilder De Caluwé.


In 2003 richtte zij een iconenschool op, waar zij deze twee oorspronkelijke methoden in elkaar laat vloeien. Voorop staat het innerlijke proces van de deelnemers en de uiteindelijke kerkelijke wijding van de gemaakte iconen verricht door pastoor J.J.M. Smits.

Zij schreef zelf een handboek voor icoon schilderen met 13 kleurendrukken van door haar vervaardigde iconen en de beschrijving van het gehele werkproces,
de materialen, kleurenleer, etc. uitgave ISBN 90-807560-3-2 2003

Er volgde nog een aanvullend iconenbrevier van 5 jaar tijdens het icoon schilderen bijeengebrachte gebeden. ISBN 90-8-7560-4-0 2004

Willemina wilde in haar vormgeving van de iconografie al te starre opvattingen vermijden; zij wees op de juiste vormgeving, het behoud van de traditie en de geschiedenis. De bekendheid met de diepere achtergronden en drijfveren van de iconografie en een religieuze houding behoort, naar haar mening, tot de bagage om een echte icoon te maken.

De iconenschool Lukas-Hodikon (licht op het pad van de icoon) wat door Willemina opgericht is door omstandigheden is deze school vanaf maart 2017 gesloten en zij geeft hierin geen cursussen meer. Zij heeft diverse lezingen gehouden over geschiedenis en inhoud van iconen. Zij schreef een handboek voor haar leerlingen “Pelgrim met Penseel”.